Uitgegeven na de conferentie “Een theorie van de presentie doordacht”, september 2003.
De eerste bijdragen in dit themanummer stammen van de conferentie. Annelies van Heijst opent met een beschouwing waarin de gebruiksmogelijkheden van de presentietheorie worden verkend. Vervolgens plaatsen de Vlaamse sociologen Dirk Geldof en Kristel Driessens enkele vraagtekens achter de presentietheorie. Dan een prikkelende column van drs. Vlaeminck. Filosoof Hein Manschot onderzoekt het mensbeeld dat met de presentietheorie gegeven is.
Aansluitend volgen drie toepassingsgerichte bijdragen: socioloog Lies Schilder belicht specifieke elementen van de presentiebenadering vanuit de theorie van het maatschappelijk werk; theoloog Tim Schilling doet verslag van een casestudy in New York en twee onderzoeksters van het Verwey-Jonker Instituut, Marjone Steketee en Meta Flikweert, vergelijken de presentietheorie met de methode van Families First.
In de drie slotbijdragen wordt op enkele zaken nader ingegaan: bedrijfskundige Geert van der Laan weerlegt populaire bedenkingen; vervolgens gaat Andries Baart in op een reeks bezwaren die door de eerdergenoemde auteurs naar voren zijn gebracht en in het slotwoord bespreekt, plaatst en waardeert senior consultant Frits Meijering, de presentietheorie in het kader van de sociale-interventiekunde.