Wat doen wij?
Een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen en naar elkaar omzien. Dát is waar Stichting Presentie aan bij wil dragen. Daarom richten we ons vooral op de mensen die het meest kwetsbaar zijn. En die zorg nodig hebben van anderen.
Stichting Presentie is een kennisinstituut voor relationele zorg. Die kennis ontwikkelen we steeds via praktijken. We ondersteunen professionals (en vrijwilligers) in zorg en welzijn, maar ook in het onderwijs, bij de woningbouw, cliëntenorganisaties of in gevangenissen. En we leren steeds weer van en met hen wat goede zorg kan zijn. We werken in alle lagen van de organisatie: van uitvoerenden tot bestuurders. Onze kennis is dus altijd ook praktijkkennis.
We ontwikkelden bovendien specifieke manieren van vorming. En bieden tal van leerprocessen aan – als cursus of op maat gemaakt. Naast deze leerprocessen doen we (vooral kwalitatief) onderzoek. Ook dat gebeurt altijd in wisselwerking met de zorgpraktijk.
Onze belangrijkste kennisbronnen zijn de presentietheorie en de zorgethiek. We bouwen elke dag verder aan empirisch gefundeerde kennis. Geïnspireerd en gevoed door de zorgpraktijken waar we actief zijn.
De activiteiten van Stichting Presentie bestaan uit:
- Scholing en vorming
- Projecten in praktijken
- Kennisontwikkeling-in-de-praktijk
- (Wetenschappelijk) onderzoek
- Kennisdelen en publiceren over presentie
Daarnaast heeft de stichting tot doel het realiseren van een Leerstoel Presentie (Universiteit), een lectoraat (hbo) en een practoraat (mbo)