Bij presentie draait het om het scheppen van rechtvaardige en liefdevolle menselijke verhoudingen. De presentiebenadering streeft ernaar om ‘er te zijn met en voor’ hen die zijn aangewezen op professionele hulp en steun. Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte.
Het boek bespreekt de thema’s die binnen de presentiebenadering een centrale rol spelen en de manier waarop deze thema’s in de praktijk kunnen worden uitgewerkt. Aandacht voor en toewijding aan de cliënt en het belang van relationeel werken staan centraal.
De uitgave biedt de (aankomend) professional de taal, concepten en praktische handvatten om het eigen vak op een presente, professionele en menslievende manier uit te voeren en daarop te reflecteren, binnen het eigen specifieke werkveld en de eigen vakbekwaamheid.
Het Praktijkboek presentie is voor en vanuit de praktijk geschreven. De bijbehorende website bevat beeldmateriaal, reflectieopdrachten en tal van kort- en langlopende praktijkcasussen, waarbij de auteurs lastige situaties niet uit de weg gaan. In de docentenhandleiding staan richtlijnen om de reflectieopdrachten te beoordelen. Ook is er aanvullend toetsmateriaal beschikbaar.
Toepassing in het onderwijs
Het Praktijkboek presentie is geschreven voor studenten van hbo-opleidingen op het gebied van zorg en welzijn en voor professionals die praktische nascholing volgen.
Auteurs
Elly Beurskens is als staflid bij de Stichting Presentie verantwoordelijk voor cursussen en scholing.
Marije van der Linde is vanuit verschillende rollen betrokken bij veranderprocessen in organisaties.
Andries Baart is buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika, geestelijk vader van de presentietheorie en oprichter van de Stichting Presentie.