Eenzaamheid is volop in de aandacht, veel verschillende beelden en betekenissen passeren de revue. Tijdens deze studiebijeenkomst ontrafelen wij de verschillende soorten eenzaamheid, hoe daarover gesproken wordt en hoe we daar passend mee om kunnen gaan.
Een ware hausse, zo kun je de aandacht rond de voorbije jaarwisseling voor eenzaamheid wel noemen. Boekbesprekingen, krantenkaternen, specials van welzijnsbladen, webinars, aankondigingen van congressen, TV-programma’s, interviews, verontrustende items in het Journaal – en ruim na de jaarwisseling is deze vloed nog niet opgedroogd. Allemaal over eenzaamheid en toch ook vaak heel verschillend: waar gaat al dat gepraat over ‘eenzaamheid’ eigenlijk over?
Op deze studieochtend biedt Stichting Presentie een interactief programma aan, waarin Andries Baart u in verschillende rondes meeneemt aan de hand van de vraag: ‘Eenzaamheid, waar hebben we het eigenlijk over?’. Daarin wordt de diversiteit in het denken en spreken over eenzaamheid in kaart gebracht, waarmee het begrip eenzaamheid verbreed, verdiept en opgerekt wordt.
Als je snapt dat eenzaamheid een complex fenomeen is en veel verschijningsvormen kent, dan ga je anders kijken naar en meer zien van de mensen waar je zorg voor draagt.
Je krijgt oog voor het verlangen dat ermee gepaard gaat, waardoor je hulp en zorg beter kunt laten aansluiten en je wordt je bewuster van de politieke, maatschappelijke factoren.
De studieochtend informeert en zet aan het denken, ook over wat ons dan te doen staat.