Nieuwsbrief Presentie - september 2019

Klik hier om de nieuwsflits online te bekijken

             
zonnebloemnwsbr_logo
20/09/2020
 
 
 

STUDIEBIJEENKOMST 22 NOVEMBER 2019: THEMA 'BEGRENZEN' BEKEKEN VANUIT EEN RELATIONEEL PERSPECTIEF

In de zorg- en hulpverlening is het thema ‘begrenzen’ geregeld aan de orde. Bewoners die anderen met hun gedrag storen, kinderen die tegendraads gedrag laten zien, cliënten die veel eisen, mensen die vreselijk boos worden en om zich heen gaan slaan, patiënten die zich tegen een noodzakelijke behandeling verzetten, enzovoort. Begrenzen gaat ook over de grenzen van professionals, bijvoorbeeld op het gebied van intimiteit, energie, geïnvolveerdheid. Maar ook over het begrenzen van de eigen afschuw en ongeduld of boosheid, over omgaan met wat moreel (on)toelaatbaar geacht wordt, wel of niet ingrijpen.

Begrenzen stelt ons vaak voor ingewikkelde vragen en dilemma’s. Tijdens deze studiebijeenkomst bekijken we het thema ‘begrenzen’ graag vanuit dit brede, complexe perspectief. Van daaruit gaan we in op de vraag hoe we na kunnen denken over relationeel begrenzen, hoe dat eruit ziet en wat relationeel begrenzen van jou als professional vraagt.

De studiebijeenkomst ‘Begrenzen’ vindt plaats op 22 november a.s. van 09.00 tot 13.00 uur in Utrecht.
Voor meer informatie en aanmelden >>


ZORGBLOG 'DEMENTIE VAN BINNENUIT'

Stichting Presentie doet in 2018 en 2019 een onderzoek binnen Zorgbalans (instelling voor ouderen- en verpleeghuiszorg). In dit onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn. We volgen daarvoor o.a. enkele bewoners van dichtbij. Onderdeel van dit onderzoek 'Dementie van binnenuit' is een reeks met zorgblogs, waarin we tussentijds iets laten zien van wat we leren in het onderzoek. De reeks breidt zich gestaag uit.

Lees hier alle zorgblogs die tot nu toe verschenen zijn >>


WAT WIJ KUNNEN LEREN VAN TRAININGSACTEURS

Een van de deelstudies van bovengenoemd onderzoek gaat over de lessen die wij kunnen leren van trainingsacteurs over wat het betekent om (diep) dementerend te zijn. Zij hebben immers de ‘opdracht’ om zich hierin in te leven. Hoe doen zij dat en welke aanknopingspunten kan dat anderen bieden in het maken van de verbinding met mensen met dementie? Judith Leest, één van de onderzoekers, schreef erover in het tijdschrift Denkbeeld (tijdschrift voor psychogeriatrie, augustus 2019): Glimp van een andere wereld.

Dit artikel wordt eind september tevens beschikbaar gesteld via de website van Stichting Presentie.


MAAKT AANDACHT ALLES MOOIER?

In datzelfde Denkbeeld (tijdschrift voor psychogeriatrie, augustus 2019) schrijft René Denis, werkzaam bij Vilans, over de betekenis van aandacht, over het belang van relationele zorg en over de meerwaarde van de presentie: Maakt aandacht alles mooier? Op zoek naar het hart van de zorg.


DANS MET MIJ

Een project vanuit MAS & CO en Ontmoetingscentrum Zandstroom/Zorgbalans. Je zou dit kunnen zien als een ode aan het broze leven met een haperend brein, onder meer dementie. Ervaar en verwonder hoe een positieve benadering met o.a. dans, muziek en kunst de levensenergie weer laat stromen.

Want dan neem jij mij mee in het HIER en NU. Dan voel ik SENSATIES in mijn lichaam. Mijn HART gevuld met warmte. Maak ik CONTACT met mijzelf en de wereld om mij heen. Dan voel ik mij GEZIEN en UITGEDAAGD en ervaar ik samen met jou hoe WAARDEVOL ik ben.
MIJN BREIN HAPERT... DANS MET MIJ

Check de 4 minuten durende film hier >>

Dans met mij


LEERGANG LEIDINGGEVEN AAN PRESENTIE 2020

Stichting Presentie organiseert in 2020 wederom de leergang Leidinggeven aan presentie.
Steeds meer organisaties ondersteunen met de presentiebenadering het realiseren van goede zorg. Dat werkt ook door in het samenwerken, leidinggeven, organiseren en verantwoorden van goede zorg. Voor leidinggevenden, staffunctionarissen en zorgprofessionals die leiding of ondersteuning bieden aan collega's, is een leergang ontwikkeld waarin de voor hen meest relevante thema's aan de orde komen.

Leergang Leidinggeven start op 23 januari 2020. Voor meer informatie en aanmelden >>


stichting presentie op LINKEDIN

Volg jij ons al op LinkedIn? Blijf op de hoogte van interessante berichten, links, attenderingen, deel deze met je eigen netwerk en stuur ons berichten door die je interessant vindt voor het presentienetwerk.

LinkedIn Stichting Presentie

LinkedIn

 
 

Voor meer informatie over Presentie: www.presentie.nl

 
 
             

Als u de Nieuwsflits niet meer wilt ontvangen kunt u via deze link afmelden

Powered by AcyMailing