Nieuwsflits

Workshop Eenzaamheid & verhalenlab - 20 mei 2021

Onderzoek hoe eenzaamheid zich voordoet in uw (beroeps)leven, hoe u daarmee omgaat en waar dat knelt. En onderzoek de betekenissen in een breder, theoretisch verband.
Doet u mee? Op 20 mei 2021, in de avond, begeleidt prof. dr Andries Baart een intensieve workshop waarin verhalen verteld en verbeeld worden om ze vervolgens uit te diepen en te verrijken met behulp van een conceptuele, meer filosofische of beschouwende insteek. Dat is het conceptuele, meer filosofische of beschouwende deel. Door de beide delen in een spannende relatie tot elkaar te plaatsen hopen we ons begrip van eenzaamheid te verdiepen.

In deze workshop wordt aandacht aan twee zaken gegeven: enerzijds aan de eigen verhalen van deelneemsters/nemers over eenzaamheid, hoe dat zich voordoet in hun (beroeps)leven, hoe zij ermee om wensen te gaan en waar het het meest knelt. Bewust wordt er gekozen voor een breed repertoire om te presenteren: in taal, in beeldende kunst, in muziek, in foto’s of video’s. Dit is het verhalende en vooral ervaringsgerichte deel. Behalve dat de verhalen verteld en verbeeld worden, zullen we trachten ze te interpreteren en zo de verschillende betekenislagen van eenzaamheid te benoemen. Anderzijds zullen we daarnaast de gevonden betekenissen in breder theoretisch kader zetten: ze uitdiepen, reliëf geven en verrijken. 

Het programma is de welbewuste samenvoeging van de twee interesses die eerder separaat geprogrammeerd stonden: verhalen of beelden en theorie, nabijheid en afstandelijkheid, ervaring en reflectie. Het gesprek met elkaar zal er baat bij hebben als de deelneemsters/nemers vooraf het essay* en /of de video-opnames** van de webinars over eenzaamheid bekijken. Wie aan deze workshop meedoet kan tevoren reeds zijn of haar verhaal met de overige participanten delen. De inbreng van in totaal twee of drie verhalen is gewenst, net als de actieve deelname van alle deelnemers.

Begeleider: Prof. dr Andries Baart

Deelnemers zijn van harte uitgenodigd een verhaal, beeld, foto’s of een video over hoe eenzaamheid zich aan hen voordoet, in te brengen. Wie daartoe bereid is, neemt vooraf contact op met de docent ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. ).

*) Essay: Andries Baart (2020). Wat heet eenzaam? Utrecht: Stichting Presentie, versie 02 >>

**) Opname van het tweegesprek van Marjan Slob en Andries Baart op 3 december 2020 >>

Na aanmelding ontvangt u een link naar de opnames van de theoretische inleidingen die Andries Baart heeft gehouden tijdens de studiebijeenkomst van Stichting Presentie op 26 maart 2020: over discoursen van eenzaamheid en gestalten van eenzaamheid.

Praktische informatie:

  • Datum: donderdag 20 mei 2021
  • Tijd: 19.00-21.30 uur
  • Prijs: €150,-
  • De bijeenkomst vindt online plaats.

Direct aanmelden via het inschrijfformulier 'Vervolgaanbod 'Eenzaamheid, wat doen we ermee?' >>