Nieuwsflits

Columns

Presentie in coronatijd - een hart onder de riem

Presentie in coronatijd: wie kunnen wij voor u zijn en wat kunnen wij voor u betekenen?

Op allerlei manieren, zoals met columns, filmpjes, kennisdossiertjes, proberen wij u een hart onder de riem te steken, te inspireren om ook in deze hectische tijden ruimte te maken voor reflectie en u te voorzien van inhoudelijke voeding op het gebied van presentie. Waar mogelijk zullen we een verbinding maken met de actuele opgaven waarvoor de coronapraktijk ons stelt. We proberen uit te zoeken hoe presentie kan helpen om in deze verwarrende tijden op koers te blijven, op zoek naar wat hier en nu ‘het goede’ kan zijn.

Lees hier de complete bundel met de columns 'Presentie in coronatijd' >>

Lees meer...
 

Zorgblog 'Dementie van binnenuit'

Stichting Presentie doet vanaf 2018 onderzoek binnen Zorgbalans (instelling voor ouderen- en verpleeghuiszorg). In dit onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe het is om iemand met vergevorderde dementie te zijn. We volgen daarvoor o.a. enkele bewoners van dichtbij. Onderdeel van dit onderzoek 'Dementie van binnenuit' is een reeks met zorgblogs. Deze blogs (uitgebreidere versie) zijn ook gebundeld in het boekje Zal ik een liedje. Meer informatie over deze bundel >>

Lees meer...
 

Column Alicia - Marije van der Linde

In november 2017 werd door de VPRO de documentaire: ‘Alicia’ uitgezonden. In deze indringende documentaire wacht Alicia al zeven jaar in kindertehuizen op een pleeggezin of gezinshuis. De documentairemaker Maasja Ooms en de producent van de film Willemijn Cerutti organiseren 10 dialoogavonden om over de film te praten en met elkaar na te denken over hoe het anders kan.
In dat kader is deze column geschreven en op een van die avonden uitgesproken. De column belicht slechts een scene uit de indrukwekkende documentaire waar nog veel meer over te zeggen valt.
De film houdt de kijker een spiegel voor die je aangrijpt en die oproept om de jeugdzorg radicaal te veranderen. Als we immers als samenleving vinden dat ouders onvoldoende goed voor hun kinderen zorgen en we vinden dat we dat van ze over moeten nemen, dan moeten we beseffen dat we de verantwoordelijkheid op ons nemen om zelf als een vader of moeder voor dit kind te zijn en ook werkelijk waar te maken dat het kind beter af is in de jeugdzorg dan bij zijn of haar ouders. In plaats van dat jeugdzorg zelf een bron wordt die leed toevoegt aan dit meisje die het al zo voor haar kiezen heeft gekregen.

Lees meer...
 

Mayonaise op de kaas

Mayonaise op de kaas, of: presentie in 20 columns en 2 brieven

In 20 columns en twee open brieven (aan de staatsecretaris van Volksgezondheid en aan een persoonlijke vriendin) geeft Judith Leest, stafmedewerker van Stichting Presentie, een bondig en aansprekend beeld van de presentiebenadering. Zij begon deze columnreeks in aanloop naar het grote presentiecongres in 2013 en vervolmaakte de reeks in het jaar daarna. 14 van de columns verschenen eerder op deze website. De reeks werd aangevuld met 6 nieuwe columns, die samen met de twee open brieven werden gebundeld in een mooie, geïllustreerde uitgave. Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de zorgpraktijk, actuele maatschappelijke discussies en puttend uit films en televisieprogramma’s passeren de belangrijkste presentiethema’s de revue. Stichting Presentie beschikt hiermee, naast de vele wetenschappelijke en vakpublicaties, over een mooi kleinood waarin het presentiegedachtengoed wordt verwoord. Het boekje is zeer geschikt om zorgwerkers, vrijwilligers, cliënten en andere belanghebbenden en belangstellenden kennis te laten maken met presentie. Prijs: € 10,28 per stuk (incl. 9% btw, excl. verzendkosten). Bestelt u 10 of meer exemplaren, dan bedraagt de prijs per stuk €7,72 (incl. 9% btw, excl. verzendkosten). U kunt het boekje bestellen bij Stichting Presentie, door een mail te sturen aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.  met uw NAW-gegevens. U ontvangt een digitale factuur. Nadat het bedrag aan Stichting Presentie is overgemaakt wordt de bestelling zo spoedig mogelijk toegestuurd.

 

Verstandig doormodderen als goede zorg

De Zorgleest

Maria is een Antilliaanse vrouw van midden twintig. Ze heeft een dochtertje en woont nog bij haar moeder. Na een jeugd vol geweld, gaat ze intussen zelf haar moeder te lijf. Ze heeft een laag IQ, grote financiële problemen, moet eigenlijk uit huis maar kan niet alleen wonen; in periodes leidt Maria een zwervend bestaan. Ze heeft een taakstraf wegens het geweld, er is een voogd voor haar dochter en het RIAGG is betrokken vanwege de agressie. Na een periode in een woonopvang moet Maria weg maar een alternatief is er niet echt.

Lees meer...
 

Het dilemma van de apotheker

De ZorgleestDe ZorgleestEr was eens een man, Heinz genaamd. De vrouw van Heinz was ernstig ziek en had dure medicijnen nodig. Maar Heinz kon de medicijnen niet meer betalen. Moest Heinz zijn vrouw laten sterven of de medicijnen gaan stelen? Dit dilemma legde een beroemde psycholoog, Kohlberg genaamd, begin jaren '70 voor aan een groep kinderen. Hij wilde onderzoeken hoe kinderen zich ‘moreel ontwikkelen’: hoe ze leren om over goed en kwaad te denken. De oplossing voor het dilemma was volgens de psycholoog dat kinderen leren inzien wat het meest van waarde is: 'leven is belangrijker dan bezit', om dit vervolgens weer te vertalen naar het concrete geval: 'Heinz mag in dit geval stelen'.

Lees meer...
 

Driss of de X-factor in de zorg

De ZorgleestDe ZorgleestDe kaskraker Intouchables uit 2011 vertelt het verhaal van de aan een rolstoel gekluisterde miljonair Philippe in Parijs. De verlamde aristocraat is op zoek naar een nieuwe verzorger. Een van de sollicitanten is Driss, een jonge ex-delinquent uit de banlieue van Parijs, die voor zijn uitkering af en toe moet solliciteren. Dan wordt hij onbedoeld aangenomen als verzorger van Philippe.

Lees meer...
 

Als een vriend

De ZorgleestDe ZorgleestDe Somalische Awa is moeder van Ghedi. Mieke werkt bij het consultatiebureau en komt al langere tijd bij Awa thuis. Ze bespreekt vragen over de opvoeding maar leest ook een verhaaltje voor aan Ghedi. Awa is alleenstaand, ontvluchtte de oorlog en spreekt geen Nederlands. Ghedi heeft een ontwikkelings-achterstand en autisme. Als hij voor zijn indicatiestellingen onderzocht wordt in de polikliniek, gaat Mieke mee en stelt zich voor als vriendin van Awa. Als Ghedi jarig is, komt Mieke langs (uit: Baart & Carbo, De zorgval, 2013).

Lees meer...
 

Het verhaal van Jaap of: scharrelen tussen de regels

De ZorgleestDe ZorgleestJaap woont zelfstandig met langdurige ambulante AWBZ-begeleiding. Vroeger gaf hij leiding aan een eigen zaak, tot hij een psychose kreeg en werd opgenomen. Hij kampt met stemmen die hem vertellen dat hij een demon is. Hij is verbaal agressief en dreigt steeds een eind aan zijn leven te maken. Ondanks de jarenlange hulp, zijn de resultaten met Jaap niet daverend. Voor zijn hulpverleners is het hard werken om de begeleiding vol te houden.

Lees meer...
 

Diagnostiek op de fiets

De ZorgleestDe ZorgleestStel: u bent de ouder van een kind met wie het niet zo lekker gaat. Uw kind heeft leermoeilijkheden en vertoont lastig gedrag. Na een lange gang van schooladviezen, doorverwijzingen en hulpverleners, krijgt u te maken met de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Lees meer...
 

De lieve dokter

De ZorgleestDe ZorgleestKomt een vrouw bij de dokter. Ze is al jaren patiënt van de oncoloog die spreekuur houdt. Borstkanker maakte dat eerst haar rechterborst, en later ook haar linkerborst werd geamputeerd. De laatste jaren komt ze regelmatig terug voor bloedonderzoek en scans. Vandaag is een blijde dag. De laatste onderzoeken zijn opnieuw gunstig en de dokter verklaart haar beter.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2