En hoe je als professional dan van betekenis kunt zijn
Zelfontplooiing, de regisseur van je eigen leven zijn, zelfredzaamheid… het zijn aanlokkelijke idealen. Maar veel mensen komen daar in hun leven niet aan toe. Die zijn met iets heel anders bezig: overleven. Zoiets als moeitevol tegen de ‘steilte’ van het alledaagse leven op ploeteren, een steilte die ook nog eens glibberig is.
Op deze studiebijeenkomst gaan we in op hoe we overleven kunnen beschrijven en begrijpen. Wie zijn eigenlijk die mensen wier leven overleven is? Wie zijn wij om dat zo te zeggen? Wat betekent en helpt het als we het overleven noemen? We zoeken naar nieuwe taal om dit soort levens – en dit aspect van leven überhaupt – beter op noemer te brengen. Beter dan woorden als psychisch kwetsbare mensen, onderklasse, probleemgezinnen, recidivisten, sociaal zwakke buurten et cetera.
Ook onderzoeken we hoe het is om als professional met mensen op te trekken die aan het overleven zijn. Wat helpt of steunt wél? Wat kan zorg, hulp of troost zijn voor mensen en in levens waarin niet zoveel opgelost of verholpen kan worden? En wat vraagt het van professionals om aan te zien en uit te houden dat het goede leven onbereikbaar is? Hoe kan relationele verdraagkunst voor professionals eruit zien?
Doelgroep
Professionals en vrijwilligers in de dak- en thuislozenopvang; zorg voor mensen zonder verblijfsstatus; zorg voor ex-gedetineerden, ex-psychiatrische patiënten en mensen met een licht verstandelijke beperking; bemoeizorg; straat- en buurtpastoraat; zorg voor criminele jongeren, jeugdzorg voor probleemgezinnen, inloophuizen, et cetera. Maar ook voor onderwijswerkers die zich inzetten voor jongeren die uitvallen; gemeenteambtenaren die te maken hebben met soms hele buurten van mensen die bij de zorg, het sociaal werk en de politie niet goed in beeld zijn; woningcorporatiemedewerkers, wijkagenten et cetera.
Praktische informatie
Datum: vrijdag 17 november 2023
Tijd: van 10.00 tot 13.00 uur, inloop vanaf 09.30 uur
Locatie: Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht
Kosten
Kosten: € 55,-
Voor de netwerkleden van Stichting Presentie geldt een gereduceerd tarief van € 40,-. Ben je netwerklid en wil je je aanmelden voor de studiebijeenkomst? Meld je dan aan via info@presentie.nl
Volg ook onze pagina waar regelmatig informatie wordt aangevuld over dit thema: ‘Als overleven je leven is… En hoe je als professional van betekenis kunt zijn’