In 2024 verzorgt Stichting Presentie 3 maal een workshop over het menswaardig omgaan met en zorgen voor mensen met (ver)gevorderde dementie.
Werken met en zorgen voor mensen met (vergevorderde) dementie stelt je voor een groot aantal opgaven. Want wanneer iemand worstelt met een ‘haperend brein’, geen taal of begrippen meer tot zijn/haar beschikking heeft om te vertellen wat er nodig of gewenst is, hoe kan je dan ‘lezen’ wat iemand werkelijk nodig heeft? Hoe je iemand liefdevolle en aandachtige zorg kunt geven?
We hebben onderzocht hoe je wellicht zicht kunt krijgen op de ‘de binnenwereld’ van iemand met dementie: door van heel dichtbij, op de vierkante millimeter, naar hen te kijken en met hen mee te leven. We keken door hun ogen hoe ze een kopje thee probeerden op te pakken. We luisterden naar het zuchtje adem dat ze uitbliezen. We zagen hoe iemand bewoog in de uren dat hij of zij in bed lag. We keken, wachtten en ervoeren het zelf. Want van dichtbij zie je meer.
Door uren en dagen (en nacht) aaneen naast iemand te zitten, leerden we dingen over de beleving van tijd, over de ervaringen door middel van het lichaam, over taal en niet begrijpen en niet begrepen worden, over lijden en opgaven waar je mee worstelt. Maar we leerden ook over levenslust, over hoe je een ‘spalkje’ voor iemand kan zijn, hoe het lichaam ook de ingang is voor ontspanning en genieten.
In de workshops besteden we aandacht aan de uitkomsten van dit onderzoek Dementie van binnenuit, dat Stichting Presentie heeft uitgevoerd samen met en in locaties van zorginstelling Zorgbalans. De begeleiders zijn Dr. Guus Timmerman en Yvon van Noort. Zij hebben – samen met anderen – de publicatie Dementie van Binnenuit (2021) gepubliceerd. Inmiddels is de 2e druk verschenen.
Hein Dekker (Partner & Lead auditor, Certificatie in de Zorg): ‘De waarde van Dementie van binnenuit zit er in hoe je wordt meegenomen in hoe het is om te leven met vergevorderde dementie. Het zijn de tegenstellingen die het meest in het oog springen. Hoe je te veel en te weinig tijd kunt hebben, te veel en te weinig prikkels, etc. Het boek maakt het eenvoudig te begrijpen door mensen met dementie te schaduwen en door te maken wat zij moeten doormaken. Hoe stram je wordt als je twee uur in dezelfde houding zit.’ (in een review van het boek ‘Dementie van binnenuit’.)
Henk Meeuws (theoloog en diaconaal onderzoeker): (…) ‘Proberen even in de huid van de ander te kruipen, verkennen/aftasten/duiden wat leven met vergevorderde dementie voor die persoon zelf betekent.’
‘De onderzoekers formuleren hun bevindingen met de nodige voorzichtigheid. Maar dat mensen met vergevorderde dementie ‘verdwijnen’ in een soort stil niets, slechts leven ‘als een kasplantje’, gereduceerd tot een ‘lege huls’, dat weerspreken ze met overtuiging. Ze doen dat op grond van wat die mensen zelf lieten ‘zien’, al was het vaak héél diep verscholen. De onderzoekers verzetten zich dan ook stevig tegen éénduidige verhalen over leven in dementie.’
Het programma is elke keer (inter)actief, waarbij gebruik gemaakt wordt van kennisoverdracht, filmfragmenten, onderlinge gesprekken en ervaringsoefeningen. En we bieden praktische handvatten en tips voor de dagelijkse praktijk. Op iedere workshop komen verschillende thema’s aan bod.
We organiseren deze bijzondere workshops voor professionals werkzaam in de zorg voor mensen met dementie, verpleegkundigen, naasten en mantelzorgers, beleidsmakers en bestuurders. Voor iedereen die nóg beter wil begrijpen hoe de mensen voor wie zij zorg dragen, hun dagelijks leven ervaren.
De workshops worden gegeven in verschillende regio’s in het land. Locatie wordt nog bekend gemaakt.
Data:
- donderdag 29 februari 9.30 – 12.30u
- dinsdag 11 juni 9.30 – 12.30u
- maandag 14 oktober 13.30 – 16.30u