Gezien de grote verwantschap tussen en verwevenheid van de presentiebenadering en kwartiermaken, lichten we dit nieuwe boek van Doortje Kal graag uit.In 2012 verscheen het belangrijke boek Meedoen gaat niet vanzelf. Kwartiermaken in theorie en praktijk (Kal, Post en Scholtens, 2012). In deze recente publicatie zijn de vele lezingen die Doortje Kal sinds die tijd gaf, als basis genomen voor een nieuwe bundel.
Kwartiermaken is steeds afstemmen op wat nodig is voor een ieder die te maken heeft met vormen van uitsluiting, en het creëren van mogelijkheden om mee te doen en erbij te horen. Ervaringsdeskundigen van de herstelbeweging spelen daarin een belangrijke rol, onder andere in het empoweren van mensen om hun wensen en mogelijkheden te articuleren.
De selectie van lezingen in haar nieuwe boek vormt een weerslag van hoe Doortje zich in de afgelopen twintig jaar door praktijken heeft laten aanspreken, en hoe zij op haar beurt, door de wijze waarop zij zich ook theoretisch ontwikkelde, kwartiermakers en mensen en organisaties die zich oriënteren op kwartiermaken heeft geïnspireerd. Ook komt aan de orde hoe belangrijk het is om de kritische, en dus politiserende werking van ervaringskennis, en daarmee de ervaringswerkers zelf, overeind te houden.