Nieuwsflits

Presentie in coronatijd #23 –Tijd voor reflectie

Als je niet meer dichtbij kunt komen

Koffie drinken via de telefoon? Wat betekent het als de essentie van je werk, kwetsbare mensen nabij zijn, vanwege corona noodgedwongen ineens een heel andere invulling krijgt? De buurtpastores van Buurtpastoraat Utrecht konden in de periode half maart tot begin juni 2020 tijdens de ‘intelligente lockdown’ ineens niet meer op de koffie, rondhangen in de buurt of samen iets ondernemen. Ze waren aangewezen op contact met mensen in de buurt via telefoon of whatsapp. Zij hebben zich de vraag gesteld wat dit gemis aan (fysieke) nabijheid en aanwezigheid in de leefwereld betekent voor hun werk. Ze rafelden de verschillende betekenissen en functies uiteen van het nabij en in de leefwereld kunnen zijn. En daarmee ook wat de impact is als dat cruciale onderdeel van hun werk ineens wegvalt: hoe kun je dan nog tevoorschijn komen?

Voorlopig zijn we nog niet van corona af. Wat kunnen wij leren van de ervaringen van het buurtpastoraat?

Op de website van het Buurtpastoraat Utrecht kun je dit precieze reflectiewerk van de buurtpastores volgen. Klik vooral door op het uitgebreide artikel dat zij geschreven hebben, onderaan de webpagina!

Op verzoek van Stichting Presentie vertelde Heleen Heidinga in een filmpje over haar ervaringen en die van haar collega’s. Ze vertelt ook over hoe zij nu (oktober 2020) met de situatie om gaan.

Lees hier alle bijdragen 'Presentie in coronatijd' >>