Nieuwsflits

Promotieonderzoek Petra Schaftenaar: 'Contact gezocht'

Afgelopen zomer promoveerde Petra Schaftenaar met het proefschrift ‘Contact gezocht’.
In haar dissertatie onderzoekt Petra hoe de presentiebenadering in de klinische hoogbeveiligde Petra Schaftenaar defforensische zorg toegepast wordt en of dit van waarde kan zijn. Als uitvloeisel van het relatiegericht werken hielden medewerkers na afloop van de formele behandeling contact met cliënten.

Onderzocht werd wat de betekenis hiervan voor cliënten, medewerkers en samenleving is. Die opbrengst bleek meervoudig. De erkenning die cliënten ervaren door dit ‘ongewone gewone contact’ is groot. Maar ook medewerkers ontlenen er wat aan. Contact houden na behandeling is niet alleen leuk om te doen, het leert ook om met nieuwe cliënten, in soms moeilijk situaties, vol te houden. Tot slot daalde de recidive in de groep die deze werkwijze aangeboden kreeg, in vergelijking met twee groepen cliënten die deze vorm van zorg en begeleiding niet kreeg. Het proefschrift gaat daarbij uitgebreid (aan de hand van vele voorbeelden) in op het werken op de afdeling ‘met moeilijke mensen’ en laat zien dat de presentiebenadering (ook) in zo’n praktijk zeer passend is.

Bestel hier het boek 'Contact gezocht. Relationeel werken en het alledaagse als werkzame principes in de klinische forensische zorg'.

De NOS besteedde aandacht aan het proefschrift van Schaftenaar, zie hier het artikel 'Contact houden blijkt sleutel tegen 'draaideur-patiënt' in psychiatrie'