Nieuwsflits

actueel

Wat heet eenzaam? De ontrafeling van een gevarieerde werkelijkheid.

Op 3 december 2020 gingen Marjan Slob en Andries Baart in gesprek over eenzaamheid. In dat kader schreef Andries Baart een tekst waarin hij zijn kijk op eenzaamheid uiteen zet. Het is een actueel onderwerp, niet in het minst vanwege de coronapandemie. Hij bekritiseert een te slordig denken hierover. Op fenomenologische wijze ontrafelt hij negen gestalten van eenzaamheid, verlevendigd met verbeeldingen uit de kunst. De tekst bevat een uitgebreide bibliografie. Deze tekst (2e aangevulde druk) is nu voor iedereen beschikbaar: 'Wat heet eenzaam? Een essay' geschreven door Andries Baart >>

We wensen u veel leesplezier!

Essay ABaart

Op 15 april 2021 verzorgen Andries Baart en Marjan Slob een Masterclass over dit onderwerp. Kijk hier voor dit aanbod en meer over eenzaamheid>>

Een opname van het gesprek tussen Slob en Baart is hier terug te zien >>


 

Opname & verslag webinar 3 december jl. & vervolgaanbod: Eenzaamheid: wat doen we ermee?

Op 3 december 2020 gingen Marjan Slob en Andries Baart met elkaar in gesprek over het thema eenzaamheid. Eenzaamheid is niet weg te branden uit de actualiteit: er zijn voortdurend congressen aan gewijd, er zijn recentelijk spraakmakende boeken over verschenen, in de afgelopen jaren werden er grote beleids- en interventieprogramma’s over gelanceerd, er zijn talloze handleidingen voor vrijwilligers uitgebracht hoe eenzamen opgespoord en bezocht kunnen worden en medici leggen inmiddels steeds vaker uit hoe schadelijk eenzaamheid is voor je gezondheid. Eenzaamheid is een belangrijk thema, een groot probleem, en – zegt men – urgenter dan ooit door corona en ‘social distancing’, vanwege een ingestorte arbeidsmarkt en door de vergrijzing.

Slob en Baart verkenden dit onderwerp tijdens het webinar op een fundamenteel niveau. Wat is eenzaamheid eigenlijk? Welke verschijningsvormen kunnen we onderscheiden? Kunnen we anders dan gebruikelijk naar eenzaamheid kijken en er met andere begrippen over nadenken? En wat helpt ons dat dan?

Lees meer...
 

Finaliseren: zo doe je dat

Weten waar je werk uiteindelijk over gaat: zo’n ijkpunt fungeert als een lood. Dat ijkpunt noemen we binnen presentie de ‘finaliteit’ van je vak, werksoort, organisatie of institutie.
Het helpt, zeker ook in deze hectische tijden van ‘stress en corona’, om goed te weten waar je werk uiteindelijk over gaat. Heb je dat scherp, dan helpt dat om keer op keer in de complexiteit en hectiek van het dagelijkse werk te kunnen afwegen wat hier-en-nu het goede kan zijn om te doen.

Tijdens de studiebijeenkomst op 20 november 2020 lieten we zien wat de meerwaarde van dit finaliseren kan zijn voor de alledaagse praktijk. Heeft u deze bijeenkomst gemist? Of wilt u er nu mee verder in uw eigen organisatie? Dat kan.

Leer meer over ons aanbod >>


 

Online studiebijeenkomst Stichting Presentie 20 november 2020

'Daar doe ik het voor’: finaliseren in tijden van stress en corona

Weten waar je werk uiteindelijk over gaat: zo’n ijkpunt fungeert als een lood. Het helpt om op terug te vallen als je door de omstandigheden uit dat lood wordt getrokken. En in de complexiteit en hectiek van het dagelijkse werk zijn er genoeg momenten waarop dat kan gebeuren. Dat ijkpunt noemen we binnen presentie de ‘finaliteit’ van je vak, werksoort, organisatie of institutie.

Tijdens de online studiebijeenkomst op 20 november laten we zien wat de meerwaarde van dit finaliseren is voor de alledaagse praktijk aan de hand van allerlei voorbeelden, direct uit de praktijk.
Laat u inspireren en voeden!

Lees meer...
 

Presentie in Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika is er belangstelling voor presentie. Andries Baart bekleedt er een leerstoel en meerdere stafmedewerkers van Stichting Presentie werken samen met medewerkers van de universiteit. Prof. Emmerentia Du Plessis doet onderzoek naar presentie in de verpleegkundige praktijk.

Op het YouTube-kanaal van de onderzoeksgroep Caring Presence laat ze professionals aan het woord over de betekenis van presentie voor hun werk. Ook Guus Timmerman werd door haar geïnterviewd. Zie hier een korte uitsnede uit het interview >>

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 18