Stichting Presentie
Stichting Presentie is in 2004 op initiatief van prof. dr. Andries Baart opgericht met als doel het bevorderen, uitdragen, verder ontwikkelen en verdiepen van de presentiebenadering.
Belangrijke activiteiten om deze doelstelling te realiseren zijn het organiseren van studiebijeenkomsten, het geven van cursussen, het ondersteunen van presentiepraktijken, het bevorderen en doen van onderzoek en het verspreiden van informatie op het terrein van presentiebeoefening. Tevens is Stichting Presentie de vestigende instantie van de Bijzondere Leerstoel Presentie en Zorg, die bekleed wordt door prof dr Andries Baart.
Stichting Presentie heeft een groot netwerk van mensen die geïnteresseerd zijn in of een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de presentiebenadering. Deze website is hierbij een belangrijk hulpmiddel.
Stichting Presentie werkt met een kleine vaste staf en een onbezoldigd bestuur. Daarnaast zijn verschillende netwerkleden betrokken bij werkzaamheden van de Stichting Presentie.
Kernactiviteiten van de stichting zijn:
- ontwikkeling van en onderzoek naar goede zorgpraktijken vanuit presentieperspectief;
- presentie uitdragen (in lezingen, publicaties en het onderhouden van ons netwerk, zoveel mogelijk in wisselwerking met zorgvragers en cliënten);
- presentie aanleren (met behulp van voordrachten, cursussen, leergangen, intervisie etc.) en zo een krachtig kader vormen dat presentiepraktijken kan opzetten en dragen;
- concrete presentiepraktijken (helpen) stichten, innovatieve pilots opzetten en zorgvernieuwing stimuleren en waar nodig begeleiden;
- verwerven van deugdelijke kennis over hoe presentie werkt (‘best practices’), wat ze oplevert en hoe ze bevorderd kan worden;
- deze kennis verspreiden (onderzoek, publicaties, databank, etc.);
- vanuit deze kennis en praktijken en vanuit de basisfilosofie van de presentie deelnemen aan het publieke debat (over goede zorg bijvoorbeeld);
- het vestigen en in stand houden van een Bijzondere Leerstoel Presentie en Zorg, zodat presentie op (internationaal) wetenschappelijk niveau verder kan worden ontwikkeld en onderwezen.
Verbinding presentie en zorgethiek
Stichting Presentie is lid van een het onderzoeksnetwerk Critical Ethics of Care, een initiatief van de Foundation Critical Ethics of Care (zie http://ethicsofcare.org/). Dit is een netwerk van onderzoekers, docenten en professionals werkzaam voor hbo’s, universiteiten en maatschappelijke organisaties, op de domeinen zorg, sociaal werk, onderwijs en bestuur. In dit netwerk worden relevante en urgente kwesties bestudeerd aan de hand van (inter)nationale onderzoeken/onderzoekers, op een zorgethische leest.
Informatie over het beleid van Stichting Presentie.
Wilt u meer weten over ons beleid, klik dan hier. Wilt u onze jaarverslagen inzien, klik dan op het gewenste jaar: 2017, 2016 of 2015. Ook onze verkorte jaarrekeningen kunt u op deze wijze raadplegen: jaarrekening 2017, jaarrekening 2016 of jaarrekening 2015.
-----
BIJZONDERE LEERSTOEL PRESENTIE EN ZORG
Met ingang van 1 januari 2014 is Stichting Presentie de vestigende instantie van de Bijzondere Leerstoel Presentie. De leerstoel wordt al jaren bekleed door prof. dr. Andries Baart. Tot 1 september 2015 was de leerstoel gevestigd aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.
Dr. Guus Timmerman is aangesteld als wetenschappelijk medewerker van de Bijzondere Leerstoel en levert als zodanig een bijdrage aan het werkprogramma van de leerstoel.
Nu de Leerstoel ook onderdeel is van Stichting Presentie, is een belangrijke bundeling van het presentiewerk in Nederland gerealiseerd. De stichting kan zich op deze manier breed inzetten voor de ontwikkeling en verspreiding van presentie en doet dat zowel praktisch als theoretisch, zowel dicht op en met praktijken, als in een academische context. Bent u geïnteresseerd in de jaarverslagen van de Bijzondere Leerstoel, klik dan op het gewenste jaar: 2017, 2016 of 2015.
Met ingang van 15 februari 2015 is Andries Baart benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika, binnen de Optentia Research Focus Area van de Vaal Triangle Campus. Meer informatie hierover kunt u in dit Engelstalige document lezen.
- - - - -