Nieuwsflits

Meld u hier aan voor de Nieuwsflits van Stichting Presentie

Onderzoeksrapport Gevangenenzorg Nederland

Stichting Presentie deed, in opdracht van Gevangenenzorg Nederland, onderzoek naar de betekenis van het bezoek aan gevangenen en hun familie door vrijwilligers van Gevangenenzorg Nederland. We deden het onderzoek samen met vrijwilligers, gevangenen en hun familieleden en de professionals van Gevangenenzorg Nederland. Dat heeft gezorgd voor zeer rijk en gevarieerd materiaal. Dit is wat Hans Barendrecht, directeur Gevangenenzorg Nederland,  over het onderzoek zegt:

PRESENTIE IN DETENTIE, Dat is één van de slogans van Gevangenenzorg Nederland. Present zijn daar waar mensen letterlijk en figuurlijk vast lopen, in de gevangenis dus en ook bij de familie thuis. In de loop der jaren hebben honderden vrijwilligers duizenden gevangenen, tbs patiënten en hun familieleden bezocht. Ook in de integratieperiode na detentie is de organisatie present.

Maar wat is de waarde van al dat bezoekwerk? Gevangenenzorg is al enige jaren bezig om daar taal en cijfers voor te vinden. Stichting Presentie voerde op verzoek van Gevangenenzorg een onderzoek uit en kwam met interessante conclusies. Het rapport zegt onder meer ‘dat de weg naar herstel en re-integratie loopt via het zorgvuldig aangaan, opbouwen en onderhouden van een relatie. Het onderzoek brengt allerlei tussenstappen in beeld, voordat een eindresultaat als herstel in beeld komt.’ Het woord relatie neemt een centrale plaats in. Dit is één van de kerneigenschappen van de informele zorg via vrijwilligers.

Het onderzoek geeft een top drie van waarden. Het bezoekwerk van Gevangenenzorg geeft gevangenen moed, bevestigt hun menselijke waardigheid en fungeert tenslotte als een routeplanner voor een nieuwe levensweg. Dit zijn drie belangrijke ingrediënten om definitief af te rekenen met criminaliteit en een zinvolle en delict vrije toekomst op te bouwen. Het onderzoek concludeert verder dat ons bezoekaanbod een bijdrage levert aan een humane strafuitvoering. Kortom, de informele zorg heeft zowel persoonlijke als publieke impact. Tot slot, in het onderzoek zijn ook diverse bijdragen van gevangenen opgenomen. Ze zijn soms ontroerend en veelzeggend over de grote betekenis van wat onze vrijwilligers doen.

Additional Info

  • Soort: Artikel
  • Sleutelwoorden: