Nieuwsflits

Meld u hier aan voor de Nieuwsflits van Stichting Presentie

Oog voor de mens achter zijn problemen

Baart, Andries

Oog voor de mens achter zijn problemen, door Andries Baart.
Verslagboek: ‘Ik woon niet in een woord’, Nationale ontmoetingsdag voor vrijwilligers van Welzijnsschakels, 20 november 2004, Mechelen, België, pagina 11 – 31.

In deze lezing bekijkt A. Baart in hoeverre en onder welke voorwaarden vrijwillig(st)ers toe kunnen komen aan de presentiebenadering. De auteur schetst een ‘typisch modern’ interessant en uitdagend beeld van het vrijwilligerswerk (zie vooral de figuren en analyses; ‘scholing en cultuur van werken’, ‘sturing en oriëntatie’ en ‘aanbod en afstand’) en legt dat tegen de presentiebenadering aan om te bezien in hoeverre ze bij elkaar passen. A. Baart maakte voor deze lezing gebruik van een ‘bescheiden onderzoekje’ onder vrijwilligers van Het Katholiek Centrum voor Welzijnsbevordering in Overijssel, 2000 / 2001.

“…Het is (…) fnuikend als men de vrijwillig(st)ers opleidt, africht of inkadert in het (semi)-professionele regime van werken…(…)..Weet wat je vrijwilligers aanleert en afleert….(. ..) en onderdruk de neiging van het klonen van de professionele kwalificaties.. ’

Additional Info

  • Auteur: Baart, Andries
  • Soort: Anders
  • Sleutelwoorden: Vrijwilligers
  • Titel: Oog voor de mens achter zijn problemen
  • jaar: 2004