Nieuwsflits

Meld u hier aan voor de Nieuwsflits van Stichting Presentie


Masterclass: De ontdekking van kwaliteit. Theorie en praktijk van relationeel zorg geven.

Datum: Donderdag 21 juni 2018, van 16.30 uur tot 20.00 uur
Locatie:
Domstad, Koningsbergerstraat 9,3531 AJ Utrecht
Toegangsprijs: € 92,50 pp. Prijs is inclusief het boek (winkelwaarde: € 40,00) en avondlunch.
Aanmelden https://stichtingpresentie.paydro.com/de-ontdekking-van-kwaliteit

In juni 2018, verschijnt een nieuw boek van Andries Baart: De ontdekking van kwaliteit, Theorie en praktijk van relationeel zorg geven. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek, organiseren we een masterclass waarbij u door het boek wordt geleid, de belangrijkste concepten krijgt toegelicht en de verbinding met uw eigen praktijk kunt maken. Andries Baart leidt u door de avond.

Het boek is het resultaat van een intensieve zoektocht naar kwaliteit in met name de sectoren zorg en welzijn. Over kwaliteit kan vanuit de bedrijfskunde worden nagedacht, of vanuit de filosofie of heel erg in operationele termen. Alle drie manieren van denken hebben hun verdiensten maar ook hun moeilijkheden en tekorten. Die worden beschreven. Bepleit wordt een kritische reflectie op zorgkwaliteit vanuit zorgethiek en presentie.

Door Baart (deels eerder) geagendeerde thema’s komen in het boek terug: zoals het verschil tussen verantwoorde zorg en goede zorg, het verschil tussen zorgrelatie en relationeel zorg geven, het cultiveren van kwaliteitsbewustzijn, de praktisch wijze professional die verstandigheid boven gehoorzaamheid stelt.

De thema’s komen samen in een ZorgEthisch Model (ZEM) waarmee over kwaliteit systematisch kan worden nagedacht vanuit de opgaven van de zorgontvanger. Het model leent zich voor diverse doeleinden: voor het bespreken van casuïstiek, het inrichten van de organisatie en het nadenken over verantwoording. Het boek geeft voorbeelden en formuleert vragen voor (zelf) onderzoek.

Het boek is tot stand gekomen met medewerking van Jan den Bakker. Het ZEM is intensief verkend en uitgeprobeerd in een werkplaats kwaliteit waarin 15 maatschappelijke organisaties participeerden. Daarnaast is ook volop geëxperimenteerd in allerlei organisaties. De ontwikkeling gaat echter verder. Via een QR-code kunnen de laatste werkbladen steeds worden gedownload.

De discussie over kwaliteit is al jaren actueel. Nieuwe kwaliteitskaders verleggen het accent naar leren en reflecteren. Maar de dilemma’s blijven bestaan. Dit boek en de masterclass helpt om daar steeds kritisch over na te denken, het gesprek met elkaar aan te gaan en het dan vooral te doen.

Zowel bestuurders, managers, beleidsadviseurs en uiteraard zorgprofessionals en zorgontvangers worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze verkenningen.

Praktische informatie

Datum en plek

De masterclass vindt plaats op donderdag 21 juni 2018, van 16.30-20.00 uur in Domstad, Koningsbergerstraat 9,3531 AJ Utrecht. Op vijf minuten lopen van Utrecht CS. Inloop vanaf 16.30 uur. Aanvang van het programma om 17.00 uur. Inclusief avondlunch.

Bestemd voor

Zorgontvangers, zorgprofessionals, bestuurders, managers en beleidsadviseurs met diverse achtergronden uit zorg, welzijn en onderwijs.

Prijs

€ 92,50 per persoon, BTW vrijgesteld. Korting bij gelijktijdige aanmelding van minimaal 5 deelnemers (€ 85,00 per persoon). Prijs is inclusief het boek (winkelwaarde: € 40,00) en avondlunch.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via https://stichtingpresentie.paydro.com/de-ontdekking-van-kwaliteit

Publicatie

Het boek Baart, A. (2018), m.m.v. Jan den Bakker: De ontdekking van kwaliteit. Theorie en praktijk van relationeel zorg geven, Amsterdam: SWP.

Organisatie

Stichting Presentie

Meer informatie

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Inhoudelijke vragen; Jan den Bakker Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . tel.: 06- 21807104