Nieuwsflits

Meld u hier aan voor de Nieuwsflits van Stichting Presentie

actueel

Verslag studiebijeenkomst 'Inquiry' 7 april 2017

Op 7 april 2017 organiseerde Stichting Presentie een studiebijeenkomst over het onderwerp 'Inquiry'. Dit begrip duidt op de onderzoekende, belangstellende houding die de basis vormt van de presente professionaliteit. Hoe verbinden we inquiry met leren, welke vormen van inquiry gebruiken we graag en wat word je daar wijzer van? Wat is het verschil tussen gewoon luisteren en onderzoekend luisteren, tussen pogen te begrijpen en belangstellend zijn? Hoe kunnen we die onderzoekende houding bevorderen en tot hoeksteen maken van de presente professional van morgen? Het verslag van deze bijeenkomst is hier te downloaden.

 

 

Serie relationeel werken in Zorg+Welzijn

Vanaf maart 2017 wordt er weer een reeks van zes artikelen over presentie gepubliceerd in het blad Zorg+Welzijn. In deze reeks onderzoeken Stichting Presentie en Zorg+Welzijn samen hoe degene die hulp verleent werkelijk goed aan kan sluiten bij degene die hulp nodig heeft, vanuit het thema relationeel werken. In het eerste artikel, De ander tevoorschijn laten kruipen, geeft prof. Andries Baart een aftrap. Hierna volgen verschillende praktijkportretten, opgetekend door Anne Oude Egberink.

Lees meer...
 

Goede zorg is beweging

Stichting Presentie en het Trimbos-instituut hebben samen onderzoek gedaan naar woonzorgboerderij De Hagert om meer inzicht te krijgen in de manier waarop in een zeer gewaardeerde zorgpraktijk gewerkt wordt. Dit onderzoek vond plaats in het kader van ‘Ruimte voor verpleeghuizen’ (Waardigheid en Trots). Het onderzoek laat allereerst zien dat goede zorg vooral beweging is. Van medewerkers wordt creativiteit en improvisatievermogen gevraagd omdat geen mens en geen dag hetzelfde is. Elke keer opnieuw proberen medewerkers aan te sluiten op hun bewoners. Relationeel werken maakt dat mogelijk. Het rapport is hier te downloaden.

Lees meer...
 

Ongeregeld Goed: de huisarts aan het sterfbed van de eigen patiënt

Timmerman en Baart (2016) Ongeregeld goed: de huisarts aan het sterfbed van de eigen patiënt.

Naar aanleiding van de onvrede onder veel huisartsen over de manier waarop er over Tuitjenhorn werd geoordeeld, deden Guus Timmerman en Andries Baart van de Stichting Presentie onderzoek naar de huisarts aan het ziek- en sterfbed van de eigen patiënt. Ze bevroegen een zestal huisartsen meerdere malen uitgebreid over een casus uit hun praktijk van zorg aan doodzieke en stervende patiënten, en legden hun bevindingen ook weer aan hen voor.
Klik hier voor de samenvatting van het rapport.
Het integrale onderzoeksrapport is aan te vragen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Zie ook: Masterclass over Verstandigheid: http://www.presentie.nl/actueel/254-videomasterclassverstandigheid

 

 

Menslievende zorg

Op het gezondheidsplatform Mijn Gezondheidsgids (tevens verspreid als commerciële bijlage bij de Volkskrant) is januari 2017 een artikel gepubliceerd over menslievende zorg: https://www.mijngezondheidsgids.nl/centraal-stellen-alles-doet/. Hierin vertellen onder andere Marjanneke Ouwerkerk, directeur van Stichting Presentie, en Bernadette Willemse, psycholoog en programmahoofd ouderen van het Trimbos-Instituut over hun visie omtrent dit onderwerp.
Ook is er (in de papieren versie) een aantal bijdragen opgenomen over menslievende zorg in de praktijk van een aantal organisaties waar Stichting Presentie mee samenwerkt.

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 9