Nieuwsflits

Meld u hier aan voor de Nieuwsflits van Stichting Presentie

actueel

Andries Baart bij Divosa Voorjaarscongres 2017

Het Divosa Voorjaarscongres dat op 15 en 16 juni 2017 in Maastricht werd gehouden, stond in het teken van de transformatie naar de inclusieve gemeente. Andries Baart sprak op dit congres over 'de scharrelruimte om verstandig door te modderen'. In zijn voordracht breekt hij een lans voor kwetsbaarheid, waarover in beleid nagenoeg niet wordt gesproken. Nota’s staan bol van termen als empowerment en eigen kracht, terwijl dat vaak een brug te ver is voor mensen die écht kwetsbaar zijn. ‘Het klinkt bijna alsof kwetsbaarheid iets is dat we met zijn allen moeten bestrijden. Terwijl wij allemaal kwetsbaar zijn. Iedereen die van iemand houdt, is kwetsbaar. Moeten we dat bestrijden?'

De video-opname van deze voordracht is hier te bekijken.

 

Verslag studiebijeenkomst 'Inquiry' 7 april 2017

Op 7 april 2017 organiseerde Stichting Presentie een studiebijeenkomst over het onderwerp 'Inquiry'. Dit begrip duidt op de onderzoekende, belangstellende houding die de basis vormt van de presente professionaliteit. Hoe verbinden we inquiry met leren, welke vormen van inquiry gebruiken we graag en wat word je daar wijzer van? Wat is het verschil tussen gewoon luisteren en onderzoekend luisteren, tussen pogen te begrijpen en belangstellend zijn? Hoe kunnen we die onderzoekende houding bevorderen en tot hoeksteen maken van de presente professional van morgen? Het verslag van deze bijeenkomst is hier te downloaden.

 

 

Serie relationeel werken in Zorg+Welzijn

Vanaf maart 2017 wordt er weer een reeks van zes artikelen over presentie gepubliceerd in het blad Zorg+Welzijn. In deze reeks onderzoeken Stichting Presentie en Zorg+Welzijn samen hoe degene die hulp verleent werkelijk goed aan kan sluiten bij degene die hulp nodig heeft, vanuit het thema relationeel werken. In het eerste artikel, De ander tevoorschijn laten kruipen, geeft prof. Andries Baart een aftrap. Hierna volgen verschillende praktijkportretten, opgetekend door Anne Oude Egberink.

Lees meer...
 

Goede zorg is beweging

Stichting Presentie en het Trimbos-instituut hebben samen onderzoek gedaan naar woonzorgboerderij De Hagert om meer inzicht te krijgen in de manier waarop in een zeer gewaardeerde zorgpraktijk gewerkt wordt. Dit onderzoek vond plaats in het kader van ‘Ruimte voor verpleeghuizen’ (Waardigheid en Trots). Het onderzoek laat allereerst zien dat goede zorg vooral beweging is. Van medewerkers wordt creativiteit en improvisatievermogen gevraagd omdat geen mens en geen dag hetzelfde is. Elke keer opnieuw proberen medewerkers aan te sluiten op hun bewoners. Relationeel werken maakt dat mogelijk. Het rapport is hier te downloaden.

Lees meer...
 

Ongeregeld Goed: de huisarts aan het sterfbed van de eigen patiënt

Timmerman en Baart (2016) Ongeregeld goed: de huisarts aan het sterfbed van de eigen patiënt.

Naar aanleiding van de onvrede onder veel huisartsen over de manier waarop er over Tuitjenhorn werd geoordeeld, deden Guus Timmerman en Andries Baart van de Stichting Presentie onderzoek naar de huisarts aan het ziek- en sterfbed van de eigen patiënt. Ze bevroegen een zestal huisartsen meerdere malen uitgebreid over een casus uit hun praktijk van zorg aan doodzieke en stervende patiënten, en legden hun bevindingen ook weer aan hen voor.
Klik hier voor de samenvatting van het rapport.
Het integrale onderzoeksrapport is aan te vragen via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. .

Zie ook: Masterclass over Verstandigheid: http://www.presentie.nl/actueel/254-videomasterclassverstandigheid

 

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 9